četrtek, 17. avgust 2023

Karma, zakon vzroka in posledice


"Kakor si boš postlal, tako boš spal."

"Kar seješ, to žanješ." (pregovora)

Skupaj z reinkarnacijo, ki smo jo omenili v prejšnjem zapisu, moramo razmisliti še o zakonu vzroka in posledice oziroma zakonu karme.

Zamislite si en dan v življenju. Ta dan ste v svojem stanovanju priredili zabavo za prijatelje. Precej ste pojedli in še več popili. Prijatelji so pozno zvečer odšli, stanovanja pred spanjem niste pospravili. Zjutraj se zbudite, vendar brez spomina na pretekli dan in tudi na prejšnje dni. Boli vas glava, stanovanje je razmetano, hrane vam je zmanjkalo, skratka vse je narobe. Vašemu sosedu gre mnogo bolje. Dan poprej je lepo uredil stanovanje, nakupil živila, šel na lep izlet, se naspal. Zato je danes poln energije, nasmejan. Zavidate mu, ker mu gre tako dobro.

Če ta razmislek postavimo na širšo raven, da torej živimo več življenj, potem morda bolje razumemo, da smo si vsaj deloma že v prejšnjem življenju/življenjih ustvarili pogoje, v katerih danes živimo. To je seveda precej poenostavljeno razmišljanje, ki pa nam lahko približa zakon vzroka in posledice.

S svojimi dejanji, čustvi in mislimi ustvarjamo vzroke, ki imajo svoje posledice. Kot bomo podrobneje razmišljali kasneje, človek biva na različnih ravneh, na katere lahko gledamo bodisi kot na različna stanja materije bodisi kot energetske vibracije. Z vidika ezoterike je celotno stvarstvo energija, ki vibrira z različno frekvenco ali stopnjo. Od različne vibracijske stopnje je odvisna tako materialna oblika oziroma raven bivanja kot tudi vrsta energije.

Najbolje poznamo svoje fizično telo, ki ga objektivno zaznavamo s petimi čutili. V skladu z brezčasno modrostjo pa človek kot osebnost živi še etrski, astralni in mentalni ravni (tudi še na višjih, a o tem prav tako kasneje). Te ravni zaznavamo oziroma na njih bivamo subjektivno – mislimo, čustvujemo in delujemo. Ker je vse energija, ima torej vsaka misel, čustvo in dejanje določen vpliv na okolico in na nas same. Z vzroki, ki jih ustvarjamo s svojimi besedami in dejanji, ustvarjamo posledice, ki jih lahko občutimo kmalu ali v prihodnosti ali pa v prihodnjem življenju. S pozornim opazovanjem svojega življenja in drugih, lahko opazujemo delovanje zakona vzroka in posledice. Že če smo prijazni z drugimi, nam bodo tudi drugi praviloma vračali dobro. Če smo nesramni, sebični, sovražni, bo praviloma tudi odziv takšen.

Vendar ne gre za nekakšno kazen ali usodo, temveč preprosto za razumevanje povezave med našim delovanjem in razmerami, ki jih ustvarjamo. Zakon vzroka in posledice oziroma karme je predvsem povezan z učenjem. Ko rečemo, da se »na napakah učimo«, je to zelo resničen opis tega mogočnega zakona. A ne gre zgolj za napake. Ko ravnamo »neškodljivo« in »dobro« dejansko ustvarjamo boljši svet in boljšo prihodnost. To pa je skladno z zakonom evolucije, ki je predvsem razvoj zavesti.

S prijaznostjo, sočutnostjo, sodelovanjem, s pomočjo drugim, s solidarnostjo, s prizadevanji za mir in tako naprej ustvarjamo boljši svet in tudi svojo boljšo prihodnost. Zakaj ne poskusimo, kako to v resnici deluje?



Priporočljivo branje: Buda danes – uravnoteženost v mislih, besedah in dejanjih