sreda, 19. april 2023

Mojstri modrosti


Mojstri modrosti "so naši 'starejši bratje'. Duhovno so se razvili pred nami in zaključili svoje evolucijsko potovanje, s katerim imamo mi še vedno opraviti. Prevzeli so odgovornost za nadzor nad našo evolucijo. Poznajo pot, nevarnosti in možnosti. Vedo, po kateri poti je najbolje iti, kajti mnogo je stranpoti in pasti, in učijo pravo pot. Prava pot je pot nesebičnosti brez egoizma. In to je težka pot. Je počasna, ker smo vsi tako zelo egoistični." (Mojstri modrosti)

Mojstri modrosti so torej ljudje, ki so na svoji evolucijski poti dosegli stopnjo razvoja, kjer ne potrebujejo več izkušenj zemeljskega bivanja. S tem se nam seveda poraja vrsta vprašanj o strukturi človeka, smislu našega obstoja in mnogih drugih temah. A kot smo že poudarili v prispevku o nauku večne modrosti, nam je bilo veliko že razkrito v okviru različnih religioznih tradicij, vključno s pojmi duše, reinkarnacije, zakona karme in drugimi.

Ob tem pa se lahko vprašamo, kaj sploh je religija? Beseda religija je "izpeljanka iz lat. relegere ‛znova in znova premišljati’, prvotno ‛znova in znova zbirati (misli)’, sestavljenke iz lat. re- ‛ponovno, znova, spet’ in legere ‛brati, zbirati’" (Fran). Današnje religije so pogosto postale nekako "zamrznjene v času". Besedila, ki so nastala pred stoletji ali celo tisočletji, se še vedno berejo v prvotni obliki, ki jo interpretirajo zgolj posvečeni, na primer duhovniki. Vendar pa bi morali v skladu s pravim razumevanjem religije vedno znova premišljevati o teh naukih in jih postaviti v kontekst časa, v katerem živimo.

Mojstri modrosti so skozi cikel številnih inkarnacij (utelešenj) postali mojstri v obvladovanju vseh vidikov zemeljskega bivanja. Proces reinkarnacije razvojni proces, ki zahteva veliko daljše obdobje učenja, kot je eno samo človeško življenje. Voden je z določenimi zakoni, predvsem zakonom rojstva in smrti ter zakonom vzroka in posledice oziroma karme. Ti zakoni nam omogočajo, da se učimo in postopno napredujemo.

Mojstri modrosti so v tem smislu predvsem naši učitelji, svetovalci in mentorji. Ko v temeljnih življenjskih lekcijah dovolj napredujemo, postanemo njihovi učenci, četudi se tega morda ne zavedamo v vsakdanjem življenju. Ko pravimo, da je življenje najboljša šola, imamo popolnoma prav – življenje je ena sama velika šola, ki poteka ves čas in povsod.

Mojstri modrosti že tisočletja delujejo v ozadju in navdihujejo najnaprednejše ljudi, svoje učence, ki so dejavni na vseh področjih človeške družbe – v politiki, ekonomiji, filozofiji, umetnosti, medicini, znanosti, religiji in drugje. Ko govorimo o mojstrih modrosti, moramo nedvomno omeniti tudi njihovega najpomembnejšega predstavnika, prvega med učitelji – Maitrejo.